log in

RSS

Kultura

7. SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA SPLITSKO – DALMATINSKE ŽUPANIJE

U sklopu 9.smotre dječjeg stvaralaštva Kaštela pod nazivom “Kaštel mali” 3.5.2019. u petak održana je 7.smotra dječjeg folklora Splitsko – dalmatinske županije. Smotra je organizirana od strane Saveza KUD-ova SD županije u suradnji s Kaštelanskom organizacijom mladih.
Na Smotri su se predstavila djeca koja djeluju u dječjim folklornim skupinama diljem županije KUU Milan Begović – Vrlika, KUD Ante Zaninović – Kaštel Kambelovac, HFD Jadro - Solin, KUD Pleter – Dugopolje, KUU Mosor – Gata, KUD Salona – Solin te KUD Putalj – Kaštel Sućurac.
Smotra folklora je natjecateljskog tipa a folklorna skupina koja osvoji najveći broj bodova ide na sljedeću razinu te predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju u Vinkovcima i Kutini.
Svaka folklorna skupina ima svog predstavnika koji ocjenama od 1-5 boduje nastupe izuzev nastup svoje Udruge.
Dječja folklorna skupina KUU Milan Begović predstavila se nijemim kolom i ojkavicom te s tim izborila treće mjesto na 7.Smotri dječjeg folklora Splitsko – dalmatinske županije.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 155 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

KUU MILAN BEGOVIĆ U OGORJU

KUU Milan Begović je 28.4.2019.godine u nedjelju sudjelovala na proslavi Sv. Jure u Ogorju, pod sloganom “Sveti Jure kamena zvonika Ogorju si i ponos i dika”.
Dernek u Ogorju organiziran je od strane KUD-a Komaštre ispred crkve.
Osim domaćina i Vrličana sudjelovale su i folklorne skupine iz Dicma, Popovića, Kaštela te susjedne BiH. Također nastupale su i pjevačke skupine “Prijatelji ojkavice”, “Vukšićki bećari”, “Kljaci”, “Podsvilajska sela” i za kraj klapa Žrnovnica.
KUU Milan Begović predstavila se nijemim kolom i ojkavicom uz pratnju dipli.
Nakon folklornog dijela uslijedio je prigodni domjenak i druženje pod pokroviteljstvom gospodina Željka Keruma.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 216 puta
 • Poslijednja izmjena dana Utorak, 30 Travanj 2019 12:15

DAN NARODNIH NOŠNJI U VIJEĆU ZA LJUDSKA PRAVA

Dan narodnih nošnji u Vijeću za ljudska prava u Ženevi i ove je godine održan prvog petka ožujskog zasjedanja Vijeća za ljudska prava, 1. ožujka 2019. godine.
U konkurenciji delegata iz cijelog svijeta, tim za ljudska prava Stalne misije RH u Ženevi zajedno sa stalnom predstavnicom Batistić Kos osvojio je nagradu za najbolju delegaciju u narodnim nošnjama, dok je stalna predstavnica veleposlanica Vesna Batistić Kos nagrađena i za najbolju nošnju među stalnim predstavnicima u Ženevi.
Dan narodnih nošnji održava se od 2010. godine. Toga dana stalni predstavnici, delegati, članovi nevladinih organizacija i Tajništvo Vijeća u narodnim nošnjama sudjeluju na svim sastancima i sjednici Vijeća te na taj način promiču kulturu i tradiciju zemlje koju predstavljaju. Stalna misija RH u Ženevi ove je godine uz pomoć Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba bogatstvo hrvatske kulturne baštine predstavila nošnjama iz tri regije: Dalmacije (Splita), Posavine i Dalmatinske zagore (Vrlika).
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 585 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

NASTUP VRLIČANA U KORENICI

U subotu, 2. 3. 2019.godine, KUU Milan Begović nastupila je u Korenici povodom 6. Folklorne večeri u organizaciji domaćina HKUD Korenica.
Prije samog nastupa Udruga je išla u razgledavanje Plitvičkih jezera, zajedno sa folklornim društvom „Fala“ iz Švicarske. Nakon ugodne šetnje, ojkanja pod slapovima i vožnje brodom uslijedio je ručak.
U školskoj dvorani u samom centru Korenice pred mnogobrojnom publikom održana je 6. Folklorna večer gdje su uz domaćine HKUD Korenica nastupili još i FD Otočac, KUD Ljeskovac – Vinkovci, HKUD „Fala“ – Schaffhausen te KUU Milan Begović.
Odrasla skupina KUU Milan Begović predstavila se nijemim kolom, muškom i ženskom ojkavicom te diplama.
Nakon folklorne manifestacije uslijedio je prigodni domjenak uz tamburaše.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 594 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 08:07
Pretplati se na ovaj RSS feed