log in

RSS

Kultura

ODRŽAN VRLIKA LAKE FESTIVAL

Vrlika, točnije Peručko jezero, bila je domaćin prvom Vrlika Lake Festivalu od 25. do 27. lipnja 2021. Nakon prošlogodišnje odgode uslijed korona krize, ipak smo dočekali Atomsko sklonište i Zabranjeno pušenje u subotu, 26.6.!
Za doprinos odličnom štimungu bili su odgovorni i izletnici koji su oko jezera kampirali, odbojkaške momčadi, djeca koja su sudjelovala u likovnim radionicama, kvizaši i filmofili, a pogotovo vrlički bend Promašaj.
Dogodine još više i jače, da stvorimo pravu tradiciju!
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 324 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

GRKOKATOLICI NAKON DUGO VREMENA PONOVNO U VRLICI

U Vrlici je 29. svibnja proslavljen grkokatolički blagdan Svete Trojice te je tako nakon više desetljeća obnovljena proslava župnog blagdana. Proslavu su zajednički organizirali grad Vrlika i Križevačka eparhija.
Vrlika je malo mjesto u Dalmatinskoj Zagori koje se dugo dičilo s tri crkve koje su pripadale različitim vjerskim zajednicama. Uz rimokatoličku crkvu Gospe od Ružarja i pravoslavnu sv. Nikole sve do 1971. postojala je grkokatolička posvećena Svetoj Trojici (Sveto Trojstvo).  Grkokatolička župa Svete Trojice Vrlika je osnovana davne 1834. godine kada je stotinjak lokalnih pravoslavaca pristupilo Katoličkoj Crkvi. Župa je bila dio Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije. Župnici su bili svećenici iz sjeverne Hrvatske gdje je bila brojna grkokatolička zajednica. Grkokatolički svećenici bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Župnici su živjeli u župnoj kući koja je i danas očuvana, a nalazi se u privatnom vlasništvu. Najpoznatiji je bio don Ilija Malić koji je tu proveo dvadeset šest godina sa svojom obitelji te je pokopan na mjesnom groblju. U 20. stoljeću brojnost župljana se smanjuje uslijed iseljavanja. Posljednji grkokatolik u Vrlici je umro 1952. godine. Grkokatolička župa Svete Trojice Vrlika nikad nije ugašena de iure te postoji i danas kao jedna od triju povijesnih župa Dalmatinskog vikarijata. Grkokatolička crkva Svete Trojice u Vrlici je izgrađena 1843., a posvećena 28. svibnja 1844. po grkokatoličkom križevačkom biskupu Gabrijelu Smičiklasu. U rujnu 1970. godine teško je stradala u potresu kada se urušio krov. Krajem veljače 1971. godine srušena je dinamitom. Dio materijala je iskorišten za popravak zida mjesnog groblja.
Inicijativni sastanak za obilježavanje postojanja vrličke grkokatoličke crkve održan je u veljači 2020. godine. Na njemu su predstavnici Križevačke eparhije zajedno sa predstavnicima grada Vrlike i inicijatorom usuglasili program. Predviđena proslava u lipnju je odgođena za godinu dana radi tada važećih pandemijskih mjera. 
Proslava naslovnog blagdana grkokatoličke župe Vrlika počela je svečanom akademijom u gradskoj vijećnici. Govore su držali mons. Milan Stipić, križevački grkokatolički biskup, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić te inicijator izgradnje i proslave Ivo Mišur. Recitirane su pjesme vrličkih pjesnika, slavnog Milana Begovića te manje poznatog Vjekoslava Nikolića. Uzvanicima je pročitan i novinski izvještaj svečanog dočeka grkokatoličkog biskupa Drohobeczkog koji je ovo mjesto pohodio daleke 1895. godine. Program je pratila klapska pjesma. Gradonačelnik Vrlike je na kraju akademije uručio darove ocu biskupu: veliku uokvirenu fotografiju crkve Svete Trojice te vrličku kapu s kojom se biskup rado fotografirao.
Svečani program nastavio se u rimokatoličkoj crkvi Gospe Rožarice gdje je liturgiju služio križevački vladika Milan Stipić te je tako postao treći grkokatolički biskup koji je pastoralno pohodio Vrliku. Pjevao je zbor grkokatoličkog pastoralnog centra u Zadru kojeg je vodio otac Livio Marjan. Otac Milan Stipić je u svojoj propovijedi naglasio da je kršćanin uvijek čovjek optimizma, a da Isus Krist kaže : Ne bojte se!
Program se nastavio na mjestu srušene crkve Svete Trojice gdje je svečano blagoslovljena novosagrađena istoimena kapelica. Izgradnja kapelice dio je infrastrukturne i duhovne obnove grkokatoličkog Dalmatinskog vikarijata čiji su centri u Splitu i Zadru. Inicijativu za izgradnju je pokrenuo ing. Ivo Mišur koji je izradio i nacrte prema kojima se kapela izgradila dok je izvođenje financirala Križevačka eparhija. Kapelica je tlocrtnih dimenzija 0,63X0,63 m i visine metar i pol sa nišom u kojoj se nalazi ikona. Na kapelici se nalazi spomen ploča sa tekstom:
Na ovom mjestu se od 1843. do 1971. godine nalazila grkokatolička crkva Svete Trojice koja je bila mjesto susreta s Bogom za generacije Vrličana koji su u njoj kršteni, ženjeni i ispraćani na posljednje počivalište.
Na proslavi su prisustvovali pripadnici povijesne postrojbe Žumberački uskoci. Žumberčani dolaze iz kraja odakle su bili vrlički grkokatolički župnici. Tako su nakon više desetljeća obnovljeni ne samo proslava Svete Trojice i kapelica već i prekinute veze udaljenih hrvatskih krajeva.
Slavlje su uveličali gradonačelnik Vrlike, križevački biskup, nekolicina grkokatoličkih svećenika, rimokatolički župnik, grkokatolički vjernici iz Splita i Zadra te drugi uzvanici i domaći Vrličani. Nakon blagoslova kapelice Vrličani i gosti su nastavili druženje uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 
Grkokatolici će od danas nakon dugo vremena imati svoj kutak u Vrlici. Brigu o kapelici će voditi monasi iz budućeg manastira u obližnjim Kričkama. Križevačka eparhija planira svake godine o blagdanu Svete Trojice u Vrlici održavati grkokatoličku liturgiju te na taj način ne samo oživiti svoju povijesnu župu već i upoznati lokalno stanovništvo sa bogatstvom Katoličke crkve i bizantskog obreda kojem pripadaju.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 220 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 31 Svi 2021 05:51

BITKA NA GRADINI

OŠ Milana Begovića nastavlja sa projektom koji se odvija u suradnji sa Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom “Čuvari baštine”.
Tako se se na utvrdi Prozor uprizorila prava bitka.
Učenici četvrtog razreda s mentoricom - pedagoginjom Antonija Kekez uprizorili su bitku opsade utvrde Prozor.
U suradnji sa povijesnom postrojbom kralja Dmitra Zvonimira iz Knina, Vranskih vitezova i Šibenske gradske straže, pokušali su dočarati dolazak iz Vrh Rike pritom tražeći utočište i gradnju Utvrde kao sklonište od Osmanlija. Zatim, prikaz suživota s Mlečanima, izdaju te invaziju Osmanlija i izvršeni pokolj nad Vrličanima.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 411 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 10 Svi 2021 05:57

GRADI SE GRKOKATOLIČKA KAPELICA

U Vrlici, malom mjestu u Dalmatinskoj Zagori, se do 1971. godine nalazila grkokatolička crkva Svete Trojice. Ova crkva je stradala u potresu godinu prije te je bila neuporabljiva i opasna za djecu koja su išla u obližnju školu. Križevačka grkokatolička biskupija, kojoj je župa pripadala, nije imala novaca za njen popravak te ju je prodala općini koja ju je iduće godine srušila, a od njenih ostataka popravila zid na mjesnom groblju. U Vrlici tada više nije bilo grkokatolika, iako su tijekom 19. stoljeća činili i do 15% stanovništva.
Pedeset godina nakon rušenja na istom mjestu je započela izgradnja istoimene spomen-kapelice. Projekt je izradio ing. Ivo Mišur koji je ujedno i inicijator izgradnje. Izvođenje financira Križevačka eparhija. Na objektu će stajati i spomen-ploča. Predviđeni završetak radova je krajem idućeg tjedna, a zadnje subote u svibnju svečani blagoslov i liturgiju će voditi grkokatolički križevački biskup mons. Milan Stipić. U blizini je već postavljena informativna turistička ploča. Zadnjih godina se intenzivno radi na obnovi duhovnog života dalmatinskih grkokatolika. Tako je prošle godine osnovana župa u Splitu, a ove pastoralni centar u Zadru. Grkokatolici će od svibnja i u Vrlici nakon dugo vremena imati svoje mjesto za molitvu.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 537 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed